Gyergyói-havasok 2. – a Maros és az Olt bölcsője

Video

A két folyó legendája Gyergyóba vezeti a vándort. A Keleti-Kárpátok erdő borította vonulatai tűnnek elé, tetejükön harmatos hegyi legelőkkel és kaszálókkal, fel-felbukkanó mesebeli mészkőszirtekkel, és vadonjában az egymástól karnyújtásnyira eredő ikerfolyóival, a Marossal és az Olttal. A Maros mentén, mint Tündérországnak egy külön tartománya, széles medence terül, ahol apró falvak múlatják az időt. Dolgos katolikus székelyek élnek itt, jó ezer éve barátságban a természeti kincsekkel, az erdővel, a fával, az állatokkal és a földdel, ami néha éppoly kemény, mint maga a székely.
A Vaslábi-hegycsoportot bejáró túránkat Kilyénfalvából indítjuk. Vaslábon keresztül emelkedünk fel a Marosfői-hágóba, ahonnan Fekete-Rez érintésével túrázunk a Felső-Maros-forráshoz. Leereszkedünk a Súgó-barlanghoz, majd a Sipos-kő megmászása után érünk az Olt-forrásához, a Kovácspéter tetejénél. Gyergyói túránkat a Csofronka sziklaszirtjén zárjuk.

A “Hazajáró” hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Muravidéken, Őrvidéken és belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval halad vándorútja során. A Kárpátok fenséges gerinceitől, várromokon, apró fatemplomokon és véráztatta harcmezőkön át, patinás városokig – megannyi magyar emlék kíséri a “Hazajáró” soha véget nem érő útját.